Франция предупреди Русия за европейски санкции заради Алексей Навални, а Парламентарната асамблея на Съвета на Европа призовава Москва да го освободи до началото на юни.

Полицията е арестувала близо 1500 души на протестите в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални в Русия, предаде Асошиейтед прес.

Според неправителствената организация „ОВД-Инфо“ арестувани са най-малко 1496 души в 82 града, като най-големият брой е около 600 в Санкт Петербург.

Най-големият от протестите беше този в Москва. Там хиляди хора преминаха с шествие през центъра на града. Имаше арестувани още преди да започнат протестите, включително хора от най-близкото обкръжение на Навални.

Снимка: Getty Images

Организацията на Навални беше приканила протестиращите да се съберат на Манежния площад, точно под стените на Кремъл, но полицията отцепи площада. Вместо това голямо множество се събра пред намиращата се наблизо Руска държавна библиотека, а друго застана на улица „Тверская“, голям булевард, водещ към площада. След това и двете групи тръгнаха по улиците.

Снимка: Getty Images

В Санкт Петербург полицията отцепи Дворцовия площад, огромното пространство пред музея „Ермитаж“, и протестиращите се струпаха по околния булевард „Невски“.

Не е ясно дали като участие и интензивност вчерашните демонстрации са били като тези от януари, които избухнаха, след като Навални беше арестуван. Оценките за участието са различни. Според полицията в Москва в столицата са излезли около 6000 души, а наблюдател заяви за Ютюб канала на Навални, че множеството е около 60 000 души.

Снимка: Getty Images

Националните протести бяха свикани за същия ден, в който Владимир Путин произнесе годишното си послание за състоянието на страната.