Испанските сили за сигурност разбиха българска престъпна група във Валенсия. При операция „Балкани” са арестувани 10 човека – 8 мъже и 2 жени. Само един от тях е испанец, като всички останали са българи.

Задържаните се занимавали основно с кражби с взлом. Част от дейността им включвала още заплахи, многобройни измами, задигане на луксозни автомобили, фалшифициране на документи, кражба на самоличност и подправяне на банкови карти, съобщиха испанските медии.

Разследването срещу престъпната група започнало в началото на годината. Причина за активизирането на полицията станал обир на къща в провинция Аликанте. Собствениците били завързани и бити, а през това време били откраднати 2 сейфа, 4 часовника на обща сума 40 000 евро, 1500 евро в брой и автомобил. Мъж, който правил ремонт на къщата, е информирал българите за ценностите, намиращи се в нея.

При обиск на жилищата на бандитите полицаите се натъкнали на голям арсенал от пособия за различни престъпления. Инструменти за подправяне на лаптопи, мобилни телефони и компютри били намерени в дома на единия задържан. Униформените открили още пособия за разбиване на брави, като дрелки и ъглошлайфи.