България остава в т.нар. стабилна зона на тазгодишната класация на „провалените” държави, изготвена от „Фонд за мира”. Базираната във Вашингтон неправителствена организация изготвя всяка година индекс, който измерва глобалния политически, икономически и социален натиск върху всяка страна.

В осмото издание на класацията участват 177 държави, поставени в четири групи според присъдения индекс – „тревога”, „предупреждение”, „стабилност”, „устойчивост”. България заема 130-то място, като в началото на таблицата са поставени най-застрашените държави. Миналата година сме заемали 126-то място.

Сомалия оглавява списъка, Финландия остава в дъното (което говори добре за нея). Либия, Япония и Сирия губят позиции.

За пета поредна година Сомалия е „номер 1” заради масовото беззаконие, неефективното правителство, тероризма, гражданските конфликти, престъпността и пиратските нападения срещу търговския флот на други държави. На другия полюс, доброто представяне на Финландия се дължи на силните социално-икономически показатели, отличните обществени услуги, спазването на закона и човешките права. Не е учудващо, че компания й правят други скандинавски страни, като Швеция, Дания и Норвегия. В групата на „успешните” държави се намират, разбира се, Швейцария и Люксембург.

Около нашето 130-то място са Хърватия, Монголия, Панама и Кувейт. Румънците, с които сме свикнали да се сравняваме, са малко по-напред в класацията (разбирай, положението е по-неблагоприятно), и са на границата между „стабилността” и „предупреждението”.

Сред основните проблеми за България са посочени хроничната емиграция, непостоянното икономическо развитие, фрагментирането на елитите, които вдигат нашия Индекс на провалените държави. Сред негативните фактори е посочена бедността и икономическия спад.

Гърция продължава да се смъква в класацията благодарение на икономическата криза. Загубата на доверие в правителството, в комбинация с намалелите възможности на държавата да осигурява обществени услуги, са увеличили социалния натиск, отбелязват авторите на изследването.

Други забележими промени в Индекса на провалените държави засягат държавите, обхванати от Арабската пролет – Бахрейн, Египет, Либия, Сирия и Тунис са със значително по-лоши показатели от миналата година. Най-забележима е промяната при Либия, за което допринесе гражданският конфликт, довел до свалянето на Муамар Кадафи от власт.