В 14:31 ч. българско време Благодатният огън слезе в храма „Възкресение Христово“ в Ерусалим – мястото, където според Светото писание, е бил разпънат, погребан и после е възкръснал Исус Христос.

Православните християни вярват, че това запалването на Свещения огън става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след възпламеняването си има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Сега предстои той да бъде пренесен в различни точки на света, за да може хиляди православни християни да се докоснат до светото чудо.

В Ерусалим присъства българска делегация начело със Старозагорския митрополит Киприан. За трети път той е избран от Светия Синод да донесе в България нетварната светлина.

Духовниците пътуват с правителствения самолет. За първи път в българската делегация до Ерусалим е включен и представител на Македонската православна църква /МПЦ/ – епископ Яков.

Решението за това беше взето в началото на месец април, след среща на премиера Бойко Борисов с митрополит Киприан, председател на Комисията за уреждане статута на МПЦ-Охридска архиепископия.

След пренасянето на Благодатния огън в България, правителственият самолет с македонския духовник ще продължи към Скопие.

Божията светлина се съхранява в специални фенери, които духовниците ще занесат в параклиса на Синодалната палата. Преди полунощ оттам с литийно шествие главният секретар на Светия Синод Мелнишкия епископ Герасим ще го внесе в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски”.

Там Огънят ще бъде посрещнат от патриарх Неофит, който точно в полунощ ще възвести радостната вест за Христовото Възкресение. Вярващите се поздравяват с „Христос Воскресе, Воистина Воскресе”.