Върна се под контрол ситуацията в червената зона на жилищни блокове, обитавани от български граждани в италианския град Мондрагоне.

100-тина военни охраняват зоната, в която през последните дни възникна напрежение след нарушаването на карантината заради случаите на коронавирус. 

Снимка: Reuters

В засегнатия от заразата италиански град приключи масовото тестване за коронавирус на българите, обитатели на сградите, които остават в домашна изолация до следващия вторник. Броят на позитивните остава непроменен. Медиите в Италия съобщават, че властите са открили издирваните избягали наши сънародници.

Коронавирусът в Мондрагоне раздели града на две, дългогодишните недоволства и гняв между българи и италианци ескалираха, и трансформираха здравната криза в социална. Вандалските актове през последните дни са показателни за напрежението между местните жители и чуждите работници: малък микробус на български гражданин беше подпален. 

Пожарът, веднага потушен от пожарникарите, е бил предизвикан от бутилка със запалителна течност. Няколко коли с българска регистрация на същата улица бяха повредени.

Снимка: Reuters


След сблъсъците се появи страх - гражданите се редят на опашка за доброволен тест, до момента са направени над 500. Целта на властите е да бъдат извършени между 3 и 4 хиляди теста, за да бъде установено разпространението на епидемията. Хората са призовани да спазват социалната дистанция и използването на предпазни маски.

Вчера в градчето беше Консулът на България в Италия Ермелина Пейчева. Контролните дейности и прилагането на обществения ред от органите на реда продължават. В понеделник в Мондграгоне се очаква да пристигне лидерът на „Лега“ Матео Салвини.

Според вирусолозите в Италия е нормално да се появяват нови огнища на епидемията, тъй като вирусът все още го има. Подчертават като най-важна бързата реакция и навременото изолиране на заразените. На Апенините в момента има общо 10 огнища на заразата, най-голямото е в Болоня.