Италианската полиция издирва българи-бегълци от карантината.
Огнище на COVID-19 с наши сънародници беше изолирано в Мондрагоне, близо до Неапол. Под военен кордон и строга карантина са над 700 души.

До момента 49 души са заразени, като 13 от тях са избягали след тестовете. Властите все още ги издирват. Над 80 души са изолирани от блоковете, а най-тежките случаи са в болница. 

Снимка: Reuters

Строгите мерки на пет жилищни сгради са наложени, след като бременна българка се оказва с коронавирус. В квартала живеят много наши сънародници.

Официално регистрирани са около 200 души, но броят им е поне три пъти повече, съобщават италианските власти. Сънародниците ни в Мондрагоне са предимно сезонни работници, но има данни и за незаконна дейност, а условията на живот са изключително лоши. 

Не е позволено влизането и излизането им от жилищните сгради, а стоки от първа необходимост доставят властите.  

Снимка: Reuters

“След като бяха открити случаите на COVID, те отцепиха периметъра, затвориха блоковете и започнаха да правят масово тестване. Нашите сънародници не се съобразиха с наложените мерки. Бягали са от блоковете, протестирали са и това доведе до ескалация на напрежението. Затова областният управител се обърна към правителство, за да му осигурят сили за сигурност“, коментира българският консул в Рим Ермелина Пейчева.

Снимка: Reuters

По думите на Пейчева нашите сънародници живеят в доста лоши битово-хигиенни условия. Българите в Мондрагоне са предимно сезонни работници, но има данни и за незаконна дейност.

Огнището на епидемията в градчето се превърна и в повод за политически нападки от страна на лидера на „Лига“ Матео Салвини към управителя на област Кампания.