Бившият президент на Египет Мохамед Морси е припаднал по време на съдебно заседание и е починал, съобщи египетската държавна телевизия, цитирана от Асошиейтед прес и Ройтерс. 

Според медията 67-годишният Морси е присъствал днес на заседание от процеса, по който той е обвинен в шпионаж заради предполагаеми негови връзки с радикалната палестинска групировка „Хамас". В съдебната зала той е изгубил съзнание и е починал, след което тялото му е било откарано в болница, предаде телевизията. 

 

По предварителни данни Морси е починал от остра сърдечна недостатъчност. Генералната прокуратура обеща бързо да предостави информация за причината за смъртта, съобщи ТАСС. 

Мохамед Морси - водеща фигура във вече забранената организация „Мюсюлмански братя" - стана през 2012 г. първият демократично избран президент в съвременната история на Египет. През 2013 г. след масови протести срещу неговото управление военните го свалиха от власт, започнаха масови гонения срещу членове на „Мюсюлманските братя" и арестуваха Морси и други лидери от движението, припомня БТА. 

 

Той излежаваше 20-годишна присъда за убийствата на демонстранти през 2012 г. и доживотна присъда за шпионаж по дело, свързано с Катар.

През 2014 г. адвокатите на Морси са предявявали пред съда медицински документи, че клиентът им страда от епилепсия и че навремето е претърпял мозъчна операция. Адвокатите са настоявали той да бъде прехвърлен под домашен арест. 

Египетската прокуратура още не е съобщила точната причина за смъртта на бившия президент Морси.