Евгения Василиева, бивша висша служителка в руското министерство на отбраната, бе осъдена днес на пет години трудов лагер за измама в големи размери, предизвикала преди три години оставката на тогавашния министър на отбраната, предадоха Франс прес и ТАСС.

36-годишната Василиева бе призната за виновна в ощетяване на руската държава с 328 милиона рубли (5,7 милиона евро), докато управлявала недвижимите имоти на министерството в продължение на няколко месеца през 2011 г.

Ефективната ѝ присъда ще бъде намалена на 2 години и половина, тъй като московският съд взе под внимание времето, прекарано от Василиева под домашен арест след задържането ѝ през ноември 2012 г.

"Шокиран съм, не очаквах такава присъда", заяви адвокатът на Василиева Хасан Бороков, цитиран от агенция Интерфакс. Прокуратурата бе поискала осем години затвор условно.

Съдът я призна за виновна, че е изплатила незаконно твърде висока комисиона на посредници при продажбата на недвижими имоти на министерството на отбраната. Наред с това тя бе оправдана по обвиненията в злоупотреба с власт и пари, от които щетата за държавата първоначално бе оценена на 3 милиарда рубли (52 милиона евро).

Руският следствен комитет обяви, че са конфискувани шест недвижими имота на Василиева в Москва и Санкт Петербург, както и 1200 бижута със скъпоценни камъни и луксозни часовници на стойност над 127 милиона рубли (2,2 милиона евро).

През ноември 2012 г. тогавашният министър на отбраната Анатолий Сердюков бе уволнен от президента Владимир Путин след разследвания за финансови злоупотреби на компанията "Оборонсервис", свързана с министерството на отбраната и специализирана в доставки за въоръжените сили.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!