Малко след терористичното нападение на летището в Бургас, при което загинаха петима израелски туристи и български шофьор, най-младият народен представител на България – 27-годишната Калина Крумова – решила да направи всичко по силите си, за да помогне на израелците.

С тези думи електронното издание на широко-тиражирания израелски ежедневник „Йедиот Ахронот” разказва историята на медицинските екипи от Израел, пристигнали в Бургас непосредствено след атентата миналата седмица, и ключовата роля на преводач, изиграна от българския народен представител Калина Крумова, в контакта между българските и израелските лекари.

Снимка: YNet, IL - Народният представител Калина Крумова с ръководителя на израелския медицински екип

Изданието описва учудването на израелските медици, когато разбрали, че Калина Крумова, не е част от персонала на болницата в Бургас, а е там по собствена воля.

„Исках да направя всичко, което мога. Беше важно за мен израелците да се почувстват, че насред целия този кошмар, някой мисли за тях”, заявява Крумова пред изданието, запитана за мотивите за постъпката си.

Според нея „няма значение от коя страна си, трябва да помогнеш на всеки в такава ситуация”.

„Йедиот Ахронот” разказва накратко за кариерата на Калина Крумова, като журналист с опит в „националната телевизия от 12 годишна” и като най-младия народен представител в българския парламент.

Репортажът е предизвикал няколко десетки коментара на страницата на изданието от цял свят (САЩ, Великобритания, Израел, Аржентина, Бразилия), всички  които възхваляват постъпката на Калина Крумова, наричайки я „благородна душа”, „ангел на милостта”, „слънчев лъч” и тн.

Битието българско ражда циници

В публичното пространство в България Калина Крумова, родом от Бургас, е позната с кариерата си на телевизионен водещ на сутрешното предаване на телевизия СКАТ, пост, който заменя с политическата кариера през 2009 г., когато е избрана за народен представител от София от листата на партия „Атака”.

Калина Крумова обяви в края на ноември 2011 г., че напуска парламентарната фракция на „Атака”, без да уточнява конкретни мотиви за решението си.

На страниците на „Йедиот Ахронот”Калина Крумова изразява учудването си за битието на израелските граждани, изправени ежедневно пред заплахата от терора.

В този критичен момент „Най-младият български народен представител” е забравила да разкаже на същото издание че опита й в политиката е като член на партия с крайно-националистка политическа доктрина, която нееднократно е отправяла обиди и към държавата Израел и към представителите на различните етнически и религиозни групи в България.

Разбира се, в името на благородната и доблестна постъпка всичко това може да се пренебрегне, ако наистина постъпката е безкористна.