Почти 500 души са загинали и над 1800 са били ранени за три седмици бойни действия в Алепо, съобщи управлението на ООН за координация по хуманитарните въпроси.

„От 23 септември до 8 октомври постъпиха съобщения за смъртта на 406 души и на 1384 ранени в Източно Алепо. От 20 септември до 12 октомври в Западно Алепо бяха ранени 492 души и убити 91, включително 19 жени и 18 деца", се посочва в документа.

По данни на организацията стотици и ранени и болни се нуждаят от спешна медицинска помощ, а болниците в източната част на града изпитват недостиг на персонал и медикаменти. „Според текущите оценки около 200 пациенти се нуждаят от спешна евакуация“, посочват от управлението.

Бунтовниците в източната част на ключовия град са се подготвили за продължителна битка с армията на режима и няма да остъпят позициите си. Сраженията се ожесточават, след като сирийският президент обяви, че превземането на провинцията ще превърне града в трамплин за връщане на всички територии, контролирани от бунтовниците.

Наземната офанзива на сирийската армия в Алепо среща сериозен отпор. Според виокопоставен генерал от опозицията, сирийската армия не представялва заплаха за позициите им. За да избегнат риска от поразяване на приятелски сили, руските самолети атакуват далеч от фронтовата линия с бунтовниците.

Според президента Асад гражданската война в Сирия е конфликт между Запада и Русия: "Това, което виждаме през последните седмици и може би месеци, е нещо повече от Студена война, но по-малко от истинска война. Не смятам, че Западът и по- специално САЩ са прекратявали тяхната Студена война, дори и след разпадането на Съветския съюз."

В следващите 2 дни в Лозана и Лондон ще има маратон от международни срещи за Сирия, като руският външен министър и американският му колега ще имат разговори още утре. Основната тема ще бъде подновяване на примирието, като руският първи дипломат Сергей Лавров заяви, че няма особени очаквания към утрешната среща с Джон Кери.