"Бионтех" се готви да поиска одобрение за прилагане на версия на ваксината срещу COVID-19, която ще може да се съхранява в хладилник при температура от два до осем градуса по Целзий за период до шест месеца, съобщи изпълнителният директор на компанията Угур Шахин, цитиран от Ройтерс.

"Първата ни формула трябваше да бъде съхранявана и транспортирана при минус 80 градуса по Целзий. Вече имаме формула, която все още не е одобрена и която може да се съхранява при 2 до 8 градуса", каза Шахин на конференция, организирана от "Файненшъл таймс". Той добави, че се подготвя информация за регулаторите.

"Най-вероятно ще постигнем стабилност при 2 до 8 градуса", каза той за ваксината, която се произвежда заедно с "Пфайзер".  

Междувременно, „Пфайзер“ посочи днес, че очаква през 2021 г. да продаде 1,6 милиарда дози от ваксина срещу COVID-19, разработена в сътрудничество с „Бионтех“, за около 26 милиарда долара - много повече от предвиденото, предаде Франс прес.

В края на февруари дружеството прецени, че може да реализира тази година дози от препарата за около 15 милиарда долара.

Оттогава компанията подписа нови договори за 2021 г., по-специално с Европейската комисия. Днес тя съобщи, че е сключила с Канада и Израел споразумения за доставки на ваксина след 2021 г.

„Пфайзер“ изтъкна в комюнике, че "в момента преговаря за евентуални договори от този род с много други страни". Към 3 май групата вече е разпратила близо 430 милиона дози ваксина в 91 страни и територии по света. Високото търсене на водещия й продукт - един от най-големите "хитове" в историята на фармацевтиката, е причина тя рязко да увеличи прогнозите си за годишните продажби, пояснява АФП.

Общият й оборот за 2021 г. изглежда ще е между 70,5 и 72,5 милиарда долара срещу 59,4 - 61,4 милиарда според предишните оценки.

През първото тримесечие фирмата вече е продала ваксини за 3,5 милиарда долара. Освен препарата срещу COVID-19 са напреднали и другите дейности на „Пфайзер“ - тук оборотът е нараснал с 8 на сто.

Като се включи и ваксината, приходите на лабораторията са скочили с 45 процента - на 14,6 милиарда долара, докато анализаторите прогнозираха едва 13,6 милиарда. Така чистата й печалба се е вдигнала с 45 на сто и възлиза на 4,9 милиарда долара.