Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA) се подготвя да разреши използването на ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер“ за деца на възраст между 12 и 15 г. до началото на следващата седмица, съобщи „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на федерални служители, запознати с плановете на агенцията.

Одобрението се очаква с голямо нетърпение, след като през март производителите на лекарства заявиха, че препаратът за имунизация е безопасен, ефективен и предизвиква силни реакции на антитела при юноши на тази възраст по време на клинично изпитване.

Ваксината вече е разрешена за употреба в САЩ за лица над 16-годишна възраст.

Евентуалното ѝ одобрение ще даде тласък на имунизационната кампания в страната и ще спомогне за разсейване на страховете на родителите, които са нетърпеливи да предпазят децата си от COVID-19, отбелязва изданието.

Над 100 милиона възрастни в Щатите вече са напълно ваксинирани, но вероятното ново разрешение пристига в разгара на деликатния и сложен стремеж да се достигне до 44% от възрастните, които все още не са получили дори една доза от препаратите за имунизация.

Разрешението на американския здравен регулатор вероятно ще облекчи значително тревогите на учебните заведения в страната, които планират присъствено начало на новата учебна година през есента.

Фармацевтичните компании „Модерна“ и „Янсен“ също тестват своите ваксини при деца на възраст между 12 и 18 г., като данните от проучването на „Модерна“ се очакват скоро.

„Пфайзер“ и „Модерна“ също така са започнали изпитвания при още по-малки деца на възраст от 6 месеца до 11 г, като и двете компании заявиха, че се надяват да имунизират деца под 11-годинишна възраст още в началото на 2022 г.