Час преди полунощ Иран изстреля първо дронове, а след това и балистични ракети към Израел. Това е първото директно нападение на Техеран срещу Тел Авив и едно от най-масираните нападения с дронове.

Атаката продължи около 5 часа и за щастие приключи без жертви. Има ранено 7-годишно момиче.

Сирени за въздушна тревога прозвучаха снощи в южната част на Израел, в района на Ерусалим и в северната част на страната. Израелското правителство призова жителите на редица градове да се укрият в бомбоубежищата.

99% от ракетите и дроновете тях бяха прехванати от израелската отбрана и военни части на САЩ, Великобритания и Франция, разположени в региона.

Любителски кадри показват прехващането на ирански дронове от израелската противовъздушна отбрана над джамията „Ал-Акса“ в Eрусалим. Подобни кадри обиколиха света и от Ветлеем, Тел Авив и други части на Израел.

Въпреки че почти всички бяха отблъснати, ракети са паднали в пустинята Негев. Нанесени са щети и на военен обект. Въздушното пространство над Израел и Близкия изток остана затворено за 7 часа.

Вижте коментара по темата на водещия на „120 минути“ Светослав Иванов:

В Иран отпразнуваха нападението с масови празненства. Иранската държавна телевизия съобщи за нападението, като подчерта, че тя е в отговор на атаката по иранското посолство в Дамаск и убийството на високопоставени командири.

Световните лидери осъдиха атаката и призоваха към сдържаност.

Сутринта в Израел беше отменена въздушната тревога. Населението обаче е призовано да не излиза навън.

В 7:30 ч. Израел отново отвори въздушното си пространство. В северната част на страната до границата с Ливан отново започна обстрел между израелските части и „Хизбула“.

Всичко за атаката на Иран срещу Израел проследете в нашия онлайн репортаж: