Бежанската криза се разраства от Средиземно море до Скандинавския полуостров. Финландия възобнови проверките по границата със Швеция. Хърватия препрати в Унгария близо 8000 души, което предизвика напрежение между двете страни.

Доста по-спокойно премина днешния ден за бежанците в Одрин. Много по-малко хора са останали на магистралата. Все още обаче на пътното платно живеят семейства с деца. Докарани са тези, които преди това лагеруваха на автогарата.

По-голямата част от бежанците бяха докарани в Одрин, за да имат по-добри условия.”Едва няколко семейства се осмелиха да се приютят в стадион „Сараичи”. Останалите са отвън. Страхуват се, че ако влязат ще бъдат заключени.

Властите в Одрин осигуриха храна и медицински грижи, а бежанците продължиха с мирния си протест.

У нас продължава струпването на жива сила по браздата с Турция. След армията, в охраната се включва и жандармерията.

В същото време, премиерът Бойко Борисов официално обяви че страната ни е затворила границите си.

След като премиерът официално обяви границата ни с Турция за затворена и призова мигрантите да използват единствения законов начин да влязат у нас - през ГКПП „Капитан Андреево” пристигна жандармерия . В момента това е един от най-охраняваните български пунктове. 20 жандармеристи и още толкова полицаи пристигнаха на помощ на граничната ни служба. Причината за струпване на толкова сили тук е, че това е най-близката точка от българската страна до Одрин, където хиляди мигранти стоят и чакат зелена светлина , за да продължат пътят си към Западна Европа.

Контролът по границите на Словения остава засилен, но от днес властите периодично пропускат групи от по 50 човека. Тази нощ на един от граничните пунктове - този при Хармица, се стигна до ескалация на напрежението и употреба на сълзотворен газ. След часове напрежение и отчаяние група бежанци се опита да премине на територията на Словения. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата от мъже жени и деца.

До повишаване на напрежението се стигна няколко пъти и през деня. Мигранти, предимно от Афганистан и Северна Африка, се опитаха да преминат преди семействата с деца, които се пропускат приоритетно. Сирийските бежанци спряха провокациите им към властите и ситуацията се успокои.

Много доброволци помагат с вода, храна, одеала и санитарни материали. Хора от съседните градове идват с личните си автомобили и носят най-необходимото. В емисите си местните медии също призовават хърватите да помогнат на хилядите търсещи убежище.

В следващите часове се очакват нови 4000 души от Сърбия. Голяма част от тях ще се насочат отново именно хърватско-словенската граница.