Бежанската вълна продължава да се разраства. Близо 900 хиляди души са напуснали територията на Украйна от началото на конфликта, сочат данните на Организацията на обединените нации.

250 000 украински деца вече са в Полша. Полската страна вече е направила такава организация, че още следващата седмица те могат да тръгнат на училище. Много от украинците са посрещнати от свои сънародници, които са емигрирали в Полша още когато започва войната в Донбас.

Снимка: btvnovinite.bg

Женя и съпругата му Катя са родени и израснали в Донецк. Избягали в Словакия още през 2015 година, след като градът им е окупиран. Днес са словашки граждани.

„Живея в Словакия, защото се случиха такива неща в моята родина Украйна. Тогава Русия окупира нашата територия. Оказа се, че това й е малко и 8 години по-късно тя иска да превземе цялата страна. Донецк е град, където всички разговаряхме на руски език. Мнозинството от хората, но всички ние там сме украинци. В определен момент започнаха да се появяват едни тиква хора с военни униформи, които дойдоха да защитават мен, руско-говорящият човек в Донецк. Всички бяхме учудени, но във всяко общество има определен процент за и такива против.... И с помощта на оръжие и с помощта на масова информация  те създадоха разделение“, разказва мъжът.

Снимка: btvnovinite.bg

Женя ни разказва, че в така наречената ДНР, почти всички млади хора са избягали.

„Хората, които останаха там са предимно възрастни. те не могат или не искат да използват интернет и не знаят какво се случва в света“, казва още той.  

Съпругата на Женя, Катя, е с български корени - дядо й е от нашата страна.

„Аз разбирам, че в България, за мое съжаление, много хора поддържат руската политика“, отбелязва тя.

Днес Женя, Катя помагат на своите сънародници, бягащи от руската агресия в останалата част на Украйна. Като Наталия, която казва, че идва от Киев, но не знае къде отива.