Група от 67 жени от Гренландия искат обезщетение от датското правителство заради кампания за принудително ограничаване на раждаемостта през 60-те години на миналия век. Най-малко 4500 жени, сред които и тийнейджърки, са с поставени спирали в рамките на програма, пише Би Би Си.

Мащабът на кампанията беше разкрит миналата година в подкаст, публикуван от датската телевизия DR. Записите от националния архив показват, че само между 1966 и 1970 г. на жените, някои от които едва 13-годишни, са били поставени вътрематочни средства за предпазване от бременност без тяхното знание или съгласие.

Правителството на Гренландия изчислява, че до края на 1969 г. на 35% от жените на територията н а страната, които потенциално биха могли да родят деца, е била поставена вътрематочна спирала.

В някои случаи поставените спирали са били твърде големи за телата на момичетата, което е причинило сериозни здравословни усложнения или дори безплодие, а в други случаи жените не са знаели за тях, докато те не са били открити от гинеколози наскоро, казва психоложката Ная Лайберт, инициатор на иска за обезщетение.  

Тя обвинява тогавашното датско правителство, че е искало да контролира броя на населението на Гренландия, за да спести пари от социални помощи. „Вече е 100% ясно, че правителството е нарушило закона, като е нарушило човешките ни права и ни е причинило сериозни вреди“, допълва психоложката.

Разследването трябва да приключи през 2025 г., но жените, някои от които на 70 години, настояват за обезщетение сега. Те искат по 300 000 крони (34 880 паунда или 42 150 долара) за всяка от тях.