На прага на сезона на отпуските - нови правила за влизане в Гърция от 1 май. Там отпадат COVID сертификатите и тестовете.

От утре в Гърция не е нужен сертификат или тест за заведенията, дори и във закритата им част. При отпадането на тези изисквания, се увеличиха и резервациите на българи, които традиционно пътуват по това време на годината.
 
Първи май е първият ден, в който официално падат всички изисквания за влизане в Гърция. От българска страна също ограниченията падат - не е нужен сертификат или валиден отрицателен тест за туристи, завръщащи се от южната ни съседка.

В първия ден на май заведенията в Гърция вече могат да са пълни на 100 процента. Затворените пространства на всички места за забавление и хранене вече са достъпни за всички граждани и посетители на страната, независимо от здравия им статус. Това важи и за ресторантите на хотелите. 

„Ние работим с целия регион, имаме туристи и от България. Със свалянето на мерките още когато беше обявено има раздвижване и от България, а нагласите са вече положителни. Войната остава пречка, но това, че туристите няма да правят тестове и да плащат за тях, прави работата ни по-лесна и региона по-достъпен”, заяви Ламбрини Келесиду, управител на хотел в Катерини.

Маските остават задължителни в автомобила, ако в него пътуват хора от различни семейства. Маски са необходими и на закрито, а на открито са препоръчителни, ако има струпване на хора.

А тази вечер след полунощ започва 24-часова стачка на служителите в корабния транспорт. Всеки, който планува да пътува с такъв до полунощ на 1 май, трябва да промени плановете си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!