След утвърждаването на водачите на листите за изборите на 27 октомври стана ясно, че пряка битка между лидерите на двата лагера в ДПС - Ахмед Доган и Делян Пеевски, няма да има. Задочният сблъсък с размяна на удари обаче продължава.

Ахмед Доган поведе знаково листата на „Алианс за права и свободи“ в Кърджали, определян като бастион на ДПС през годините. Доган не дойде на регистрацията, но от коалицията му почерпиха РИК с баклава.
 
„Това че д-р Ахмед Доган води в Кърджали листата ни казва много, означава  много. Но почетният ни председател не очаквайте като нас да отива от села в села, да обикаля. Ще присъства и ще участва на знакови мероприятия“, каза областният председател на ДПС Ресми Мурад.

Във видео, разпространено от пресцентъра на Доган късно в понеделник, Доган призова за пълна мобилизация на актива и не спомена Пеевски поименно.

Снимка: bTV

„Срам ме е от действията на това момче. Голямата цел е да елиминира ДПС от политическата сцена на България. Трябва да се извиним, защото допуснахме подобно явление. Това момче вече застрашава демокрацията. направих каквото е необходимо, но много ви моля – на терен не ме искайте навсякъде“, заяви Ахмед Доган.

Ремзи Осман е втори след Доган в Кърджали. В листата е и Елван Атила, администратор на Фейсбук групата, превърнала се в говорител на Доган. Тя прогнозира, че на вота в Кърджали семейства ще застанат едни срещу други.

„Брат - брата, мъж и жена, брат и сестра. Политиката е такава, има мръсна кампания“, каза тя.

 

По-късно се появи съобщение, че Централният съвет е потвърдил изключването на Делян Пеевски и на още седем души от партията.

Снимка: bTV



Пеевски засега не коментира. В писмо до медиите обаче намеква за изключване на хората на Доган.

„ДПС-Ново начало“ влиза в предизборната надпревара без онези, които 34 години използваха партията и общността за постигане на личните си цели и потребности, превръщайки партията в клиентелистка. ДПС без ДС! Това е новото начало. Онези, които по заповед от Москва попречиха България да има редовно евроатлантическо правителство и днес избраха личния си интерес, амбиции и зависимости, пренебрегвайки Устава на ДПС и активираха чл. 6“, пише Делян Пеевски.

В член 6 от Устава пише, че изключване се налага при „регистриране на собствената си кандидатура, без да има решение на партията при парламентарни избори“ и „работа в полза на други партии и против партията при избори“. Така всяка група вече е обявила, че е изключила другата група.