Няма решение все още кои ще са хората, които ще поемат висшите постове в Европейския съюз.
Така приключи късно снощи дискусията за това кой трябва да застане начело на Европейските институции.

Лидерите на страните в Европейския съюз трябва да изберат следващите председатели на Европейската комисия и Европейския съвет, както и нов върховен представител за външните работи.

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз пристигнаха в Брюксел за работна вечеря вчера. Срещата на лидерите беше първата след изборите за Европейски парламент.

Предварителните заявки бяха за доминация на Урсула фон дер Лайен от Германия за втори мандат като шеф на Европейската комисия. За председател на Съвета се спрягаше името на бившия португалски премиер Антонио Коста, а за първи дипломат на съюза - естонският премиер Кая Калас.

Обикновено преговорите протичат трудно. През 2019 г. изборът дойде след няколко дни спорове, но сега очакванията са за бърз консенсус.

Според дипломати споровете сега са повече за политиките през следващите пет години, отколкото за конкретните имена. Сред спънките е и неочакваното искане на Европейската народна партия освен ръководството на ЕК и парламента, да поеме и ръководството на Евросъвета за половината срок.

А унгарският премиер Виктор Орбан е протестирал, че Брюксел игнорира волята на европейските гласоподаватели.

След изборите Европейската народна партия запази позицията си на водеща сила в Европейския парламент, но по време на разговорите лидерите са отчели и набирането на популярност на крайната десница.

Следващите разговори ще бъдат другата седмица в Брюксел по време на официалното заседание на Европейския съвет. Те ще засегнат също бъдещото ръководство на Европейския парламент и определянето на нов председател на Европейския съвет до декември.

Европейският парламент ще заседава в новоизбрания си състав от 16 юли, когато евродепутатите ще излъчат свой председател. Възможно е новият ръководител на Европейската комисия да бъде гласуван от Европейския парламент през юли или през септември.