История от Близкия изток развълнува света. Тийнейджърка оцеля заедно с кучето си в плен на „Хамас“.

17-годишната Миа Лаймберг и майка ѝ Габриела са на гости на роднини в кибуца Нир Ицхак, когато „Хамас“ нападат на 7 октомври. Миа успява да скрие домашния си любимец – кучето Бела – под пижамата си.

Бойците го забелязват едва в тунелите, когато се налага да се изкачат по стълба.

Снимка: bTV

„За мой късмет Бела не е като повечето представители на малките породи – тя е много тиха, така че не ги дразнеше. И много ми помогна – без да знае, ми беше опора“, казва Миа Лаймберг, освободена от „Хамас“ заложничка.

Миа и останалите заложници дават на кученцето остатъците от храната си и се грижат за хигиената в затворените помещения. Баща ѝ разказва, че е търсил Бела в опустелия кибуц, където много други домашни любимци са били убити. След 2 месеца в плен Миа, майка ѝ и леля ѝ са освободени.

„Пътувах към болницата, когато приятел, който гледаше телевизия, ми се обади и ми каза: „няма да повярваш, Миа излезе оттам с кучето в ръце.“, каза Моше Лаймберг, баща и съпруг на освободени от „Хамас“ заложнички.

Чичото и още един техен близък обаче все още са в плен. Семейството се надява скоро да се събере в пълен състав.

Войната в Близкия изток започна, след като „Хамас“ нахлу в Израел на 7 октомври, уби около 1200 души и взе около 240 заложници. Израел отговори с пълномащабна атака над Ивицата Газа, която доведе до над 14 000 жертви. 

Всичко за войната в Близкия изток - следете тук: