Берлин затяга мерките срещу COVID-19. Жителите на германската столица ще трябва да покажат отрицателен тест за коронавирус, за да могат да влязат в повечето магазини за търговия на дребно от следващата седмица, предаде ДПА.

Супермаркетите, аптеките и дрогериите са освободени от изискването, което влиза в сила в сряда, съобщи кметът на града Михел Мюлер вчера.

Според водещ съветник на канцлера Ангела Меркел Германия трябва да намали броя на инфекциите през следващите седмици или рискува да се появят нови мутации на вируса, устойчиви на ваксините.

"Ние сме в най-опасната фаза на пандемията. Ако броят на заразените отново скочи рязко, има нарастваща опасност следващата мутация на вируса да стане резистентна на ваксина. Тогава ще ни трябват нови препарати за имунизация и ще трябва да започнем целия процес отначало", заяви началникът на кабинета на канцлера Хелге Браун в интервю за в. "Билд ам зонтаг".

Според него в регионите, в които броят на случаите на 100 000 души през последните седем дни е над 100, са нужни допълнителни ограничения като вечерен час.

Браун очаква ситуацията да се подобри през май, благодарение на ефекта от ваксинацията и затоплянето на времето.