Възможно е руският олигарх Роман Абрамович и двама души от украинска делегация за преговори да са били отровени след среща в Киев на 3 март.

Информацията е на разследващия сайт "Белингкет", според която тримата са проявили симптоми, наподобяващи отравяне с химическо оръжие – зачервени очи, сълзене и лющене на кожата по лицето и ръцете.

За вероятното отравяне потвърди и говорителят на руският бизнесмен, който не назова кой още е бил потърпевш или пък кой стои зад нападението. След появата на симптомите състоянието им се е подобрило и няма опасност за живота им.

Според запознати източници, цитирани от световните медии, отговорност зад отравянето имат поддръжници на Кремъл, които целят да саботират мирните преговори за край на войната в Украйна.

Западни експерти, които са работили по случая, смятат, че е трудно да се докаже дали симптомите са били предизвикани от химически или биологичен агент или от електромагнитна радиация.

От съображения за сигурност „Белингкет“ не е пуснал информацията по-рано. След като обаче пострадалите са били готови да говорят, разследващият сайт е взел решение да публикува данните.

В часовете преди проявата на симптомите, тримата са консумирали единствено шоколад и вода. Четвърти човек, който е погълнал същото, не е проявил симптомите. Експертите отчитат, че дозата и видът на използвания токсин вероятно са недостатъчни, за да причинят животозастрашаващи щети и най-вероятно са имали за цел да изплашат жертвите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!