Съединените щати нямат индикации, че Русия се готви да използва ядрено оръжие. Това заяви говорител на Белия дом. Думите му идват, след като по-рано американският президент Джо Байдън коментира, че Путин не се шегува, когато говори за такова оръжие.

Байдън предупреди още, че опасността за света е на най-високото си равнище от Кубинската криза през 1962 г. насам. Володимир Зеленски вчера призова Запада да нанесе превантивни удари срещу Русия, за да предотврати ядрено нападение. Последва остра реакция от Москва.

„Вчера Зеленски призова западните си господари да нанесат превантивен ядрен удар срещу Русия. По този начин той даде на света още едно доказателство за заплахите, идващи от киевския режим“, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

В изявлението си Зеленски не използва термина "ядрен удар“. По повод указа на Путин Запорожката атомна централа да стане руска собственост директорът на международната агенция по атомна енергия потвърди позицията, че централата се смята за украинска.

Майка на чеченски боец в Украйна поздрави руския президент за днешния му 70-годишен юбилей.

"Искам да поздравя Владимир Владимирович Путин от името на всички чеченски майки. Честит рожден ден. Искам да ви пожелая щастие, здраве и мирно небе над всички нас“, каза тя.

Правозащитници отбелязват днес и годишнината от убийството на критика на Кремъл за войните в Чечения –журналистката Анна Политковская.