Сърбия, Албания и Северна Македония засилват сътрудничеството си по инициативата „Отворени Балкани“, като подписаха нови пет споразумения.

Лидерите на трите страни се срещнаха в албанската столица Тирана, където избухнаха протести срещу сръбския президент Александър Вучич. Причината – политиката му спрямо Косово.

Снимка: Reuters

Премиерите на Албания, Северна Македония и президентът на Сърбия призовават останалите страни от Западните Балкани да се присъединят към идеята „Отворени Балкани“, която беше подкрепена днес от еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей.

 

 

На срещата беше обявено, че страните влизат в новата година без спорове по между си, подписвайки пет договора. Действията им бяха посрещнати с протести, организирани от бившия албански премиер Сали Бериша, които започнаха вчера, ескалирайки до изгаряне на сръбското знаме.

Еди Рама попита защо България и Унгария не искат да се присъединят към инициативата. Засега Косово, Черна гора и Босна отказват да станат част от „Отворените Балкани“, смятайки, че чрез тази инициатива се засилва влиянието на Сърбия.

Иначе това е последната публична проява на македонския премиер Зоран Заев, който подава оставка като министър-председател на Северна Македония утре.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!