Сръбската армия предупреди командването на силите на НАТО в Косово KFOR, които са единствената легитимна армия там, че няма да бъде само "ням наблюдател", ако бъде застрашена сигурността на сърбите в северно Косово, пише белградският в. "Вечерне новости", цитиран от БТА.

Вестникът посочва, че за международните сили в Косово не е новост решимостта на сръбските власти в случай на ескалация на насилието да защитят своя народ в Косово. Изданието припомня, че сръбската армия редовно е уведомявала за това всички предишни командвания на KFOR.

"Многократно сме заявявали пред командването на международните сили в Прищина, че са длъжни да поддържат реда и мира и да държат сметка за сигурността на сръбския народ. Нашето послание винаги е било да не се позволи каквото и да е насилие над сърбите", казва за "Вечерне новости" източник от висшето военно ръководство.

Новото при това предупреждение от Белград е, че идва на фона на напрежението, предизвикано от убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович, както и на политическите противоречия в Косово.

Стотици изпратиха Иванович в последния му път. Застреляният във вторник в Косовска Митровица Оливер Иванович беше погребан в белградските гробища.