Белгийският съд отхвърли искането за екстрадиция на бившия председател на автономната област Каталуния Карлес Пучдемон в Испания, признавайки парламентарния му имунитет, предаде ТАСС,  като се позовава на телевизионния канал RTBF.

„Брюкселският съд отхвърли екстрадицията на Карлес Пучдемон, признавайки го за неприкосновена фигура въз основа на избора му за депутат в Европейския парламент от Каталуния“, се посочва в съобщение.

Мадрид оспорва факта, че Пучдемон разполага с парламентарен имунитет, тъй като след като беше избран за депутат в Европейския парламент от Каталуния, той не беше официално одобрен за такъв от испанските власти. Това е едно от изискванията, съгласно процедурите на Европейския парламент, и понеже то не беше спазено, Мадрид не смята, че Пучдемон е трябвало да получи депутатски мандат.

В „Туитър” Пучдемон написа, че се чака освобождението и на друг каталунски сепарарист – Ориел Жункерас, който, по думите му, също има имунитет.

Бившият каталунски премиер и други лидери на сепаратисткото движение избягаха в Белгия през октомври 2017 г., след като бяха призовани да се явят пред съда, за да отговарят за опита си за отделяне на областта от Испания. 

Каталунските сепаратисти организираха преди две години референдум за независимост, който испанското правителство определи като незаконен.