Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон се предаде на белгийските власти,  предаде Асошиейтед прес. Това става след като Испания издаде нова заповед за ареста му след постановените присъди срещу 12 други сепаратистки лидери. В момента той се намира в изгнание в Белгия.

Бившият каталунски премиер отхвърля заповедта и се противопоставя на всякакви опити да бъде екстрадиран в Испания.

Пучдемон "се яви доброволно пред белгийските власти, придружаван от адвокатите си", съобщи канцеларията му в изявление във връзка с издадената заповед за арест. 

Не е ясно дали е задържан и разпитван.

Бившият каталунски премиер и други лидери на сепаратисткото движение избягаха в Белгия през октомври 2017 г., след като бяха призовани да се явят пред съда, за да отговарят за опита си за отделяне на областта от Испания. 

Това предизвика големи протести няколко поредни дни в Барселона и други градове на областта.

За днес е обявена генерална стачка. Очакват се шествия на студенти, улични боеве, издигане на барикади и улични клади, както  и продължителни демонстрации на места, които са и туристически забележителности в Барселона. 

Каталунските сепаратисти организираха преди две години референдум за независимост, който испанското правителство определи като незаконен.