Белгийският крал Албер II призна, че има незаконна дъщеря, след като беше принуден по съдебен път да се подложи на ДНК изследвания.

Процедурата беше заведена по искане на 51-годишната Делфин Боел, която твърдеше, че е дъщеря на краля от негова извънбрачна връзка.

85-годишният Албер II се бореше с твърдението повече от десетилетие. След като абдикира от трона през 2013 г. заради влошено здраве, той загуби кралския си имунитет.

С признанието му става ясно, че от 1967 г. до 1984 г. Албер, все още принц на Лиеж, има омъжена любовница, от която през 1968 г. му се ражда дете.

Документи доказват, че по същото време той подготвя развод със съпругата си Фабиола. Бившият крал посещава извънбрачната си дъщеря постоянно до настъпването на 25-годишнината от брака му.

По този повод той обещава на съпругата си да изостави любовницата и 10-годишното дете. Така бракът бива спасен.

През 2018 г. съд отреди срок от три месеца, в които Албер трябваше да предостави слюнка за тестове. Според съда ако не бъдат направени тестове, Боел ще бъде счетена за негова дъщеря и съответно наследница.

Веднага след признанието, белгийските медии реагираха и окачествиха новината като „закъснял жест“, „край на дълга битка“ и „признание насила“, пише БТА.