Седмият крал на Белгия - 53-годишният Филип, се възкачи днес на трона след абдикацията на 79-годишния му баща Албер Втори.

След 20 години начело на държавата монархът се оттегли в полза на сина си заради напредналата си възраст и крехкото си здраве.

Историческият ден съвпада с националния празник на кралството, което отбелязва 182 години от интронизацията на първия белгийски крал - Леополд.

На церемония в Тронната зала в двореца в центъра на Брюксел досегашният държавен глава положи подпис под два документа, които ще бъдат пазени в архивите на двореца и на Министерството на правосъдието. Документът бе подписан също от 16 свидетели.

В последното си слово като държавен глава крал Албер Втори отправи благодарности към държавниците за осигурения напредък на страната по време на неговото управление. Кралят изрази специални благодарности към премиера Елио ди Рупо, който прие и изпълни успешно трудната задача за съставяне на настоящото правителство след политическа криза, продължила рекордните 541 дни.

Албер Втори, който е представител на династията Сакс-Кобург и Гота, се оттегля от престола, на който се възкачи на 9 август 1993 г., девет дни след смъртта на брат си крал Бодуен. От днес той ще се нарича крал Албер.

Специалисти по конституционно право отбелязаха, че днешният акт е без прецедент, тъй като белгийската конституция не предвижда възможност за абдикация, освен при невъзможност държавният глава да остане начело на страната или при неговата смърт.

Час и половина след абдикацията престолонаследникът принц Филип положи конституционна клетва като седмия крал на Белгия пред Федералния парламент. Той е бил подготвян за поста още от дете, според официалния портрет, разпространен от Двореца.

Филип е завършил средното си образование във френскоезичния колеж Сен Мишел и в колежа Лопем край Брюж. Новият крал говори шест езика, сред които трите национални езика в Белгия - френски, фламандски и немски, както и италиански, испански и английски.

Той завършва през 1981 г. Кралската военна академия на Белгия, след което добива квалификации за командос и за пилот на четири типа изтребители. Страстта му към летенето, от което усвоява и висш пилотаж, възниква покрай покоряването на Луната от САЩ през 1969 г. по програмата „Аполо". В работния си кабинет кралят е поставил макет на американска совалка, готова за изстрелване.

През 2010 г. Филип получава званията генерал-лейтенат и вицеадмирал. През 1985 г. Филип става магистър по политически науки от университета Станфорд в САЩ.

Когато е на 39 г., Филип сключва брак с 13 години по-младата от него кралица Матилда, с която имат четири деца. Наблюдатели коментират, че кралицата е имала и ще има решаваща роля за утвърждаването на новия белгийски държавен глава заради
всеизвестната му стеснителност.

Специалисти по неречево общуване анализират поведението на новия крал пред външния свят и доказват, че той се чувства несигурен сред хора, с които не е близък. По тяхно мнение кралят не обича да е център на внимание, а освен това се изразява трудно. Когато говори, той прави жестове, подчертаващи дълбоката му искреност. Специалистите намират, че това е двоен проблем, тъй като от държавен глава се очаква на обществени места да говори единствено съобразно протокола, не непременно това, което действително мисли.

Филип ще бъде първият белгийски крал, който ще плаща данъци и акцизи върху годишната си бюджетна издръжка от около 11 милиона евро. От днес Белгия има двама крале, тъй като Албер Втори не губи титлата си, а само размера на издръжката си - тя ще бъде намалена на 923 000 евро годишно.

Страната има вече и три кралици - Фабиола (вдовицата на крал Бодуен), Паола (съпруга на Албер Втори) и Матилда.

Тържествата тази вечер ще завършат с 30-минутна заря - спектакъл от музика и светлина, който ще озари Кралския площад малко преди полунощ. Понеделник се очертава нетрадиционен работен ден за правителството на премиера Елио ди Рупо, което ще подаде оставка пред новия крал „в израз на вежливост".

Процедурата се приема за нормална след промените на върха на държавата. Очакванията са оставката да не бъде приета и шестстранната коалиция да продължи да управлява поне до изборите през май догодина, когато Белгия ще определи състава на новия Федерален парламент, своите представители в Европейския парламент и новите си управници на местно равнище.