Белгийската национална отбрана ще преразгледа правилата за използване на смартфони от войниците по време на операции поради опасения от опити за шпионаж, по-специално от страна на Русия, пишат белгийски медии, цитирани от Франс прес.

"Инвестираме в превантивна дейност и привличаме внимание към проблема от години насам, но това изглежда вече не е достатъчно", заяви пред фламандската телевизия Ве Ер Те полковник Карл Илис, който отговаря за операциите в белгийския генщаб. "Знаем, че Русия проявява интерес към този вид мобилни данни" за геопозициониране, добави той.

В момента се анализират всички военни операции на страната, уточнява белгийската агенция Белга. 

Съответно в балтийските страни, граничещи с Русия, "в някои региони и при някои обстоятелства" белгийските военни вече не бива да използват личните си мобилни телефони, щом напуснат базата, отбелязва Белга.

В началото на януари близо 250 белгийски руски военни ще заминат за четири месеца в Естония, където ще служат в многонационалния батальон на НАТО.

Според полковник Йилис, който дава за пример Германия и Холандия, Белгия не е единствената страна, която въвежда по-строги правила в тази област.

През юли т. г. учени от Холандия предупредиха, че приложението "Полар" дава възможност за събиране на чувствителна информация, засягаща военнослужещи и разузнавачи от 69 страни. Тогава приложението дезактивира своите функции за геопозициониране.

През януари Пентагонът преразгледа своите правила за използване на друго приложение, предназначено за спортисти - "Страва", тъй като чрез програмата можеше да бъде проследявано движението на военни между базите на САЩ по света, припомня АФП, цитирана от БТА.