Властите в Беларус днес обявиха, че са поискали от Литва да екстрадира опозиционната лидерка Светлана Тихановска, която е обвинена в организиране на "масови безредици" по време на протестите срещу президента Александър Лукашенко през лятото на 2020 г., предаде Франс прес.

Литовски официални представители заявиха, че не смятат да обсъждат молбата на Минск.

Протестите в Беларус

През лятото на 2020 г. Беларус бе обхванат от протести. Повод за тях бе убедителната победа на Лукашенко на президентските избори и общественото недоволство, че те са фалшифицирани. Основният му съперник за вота бе именно Светлана Тихановска.  

По време на масовото недоволство няколко души загинаха в сблъсъци с полицията, стотици бяха арестувани, а малко след това правителството на белоруския президент започна репресивни действия срещу протестиращите и приближените на опозицията.

Тихановска бе принудена да потърси убежище в Литва скоро след вота, след като по нейни думи била заплашена от службите за сигурност. Тя е преследвана за "призиви към действия във вреда на националната сигурност", което е наказуемо със затвор от три до пет години.

Във вторник следователи публикуваха видеозапис, за който се твърди, че показва как след изборите Тихановска обсъжда планове за превземане на правителствени сгради във втория по големина белоруски град Гомел.

Репресиите срещу протестното движение в Беларус бяха осъдени от западните страни, а ЕС и САЩ наложиха санкции на хора от близкото обкръжение на подкрепяния от Москва Лукашенко.

Литва няма да екстрадира Тихановска

Литва не възнамерява да разглежда и обсъжда молбата за екстрадиране, заяви министърът на външните работи на страната Габриелюс Ландсбергис, цитиран от ТАСС.

"По-скоро адът ще замръзне, отколкото да започнем да обсъждаме молбата за екстрадиция на Тихановска. Литва е била и остава каменната стена, зад която намират убежище всички преследвани от разни режими демократични сили", добави той.