Ливанската столица Бейрут беше разтърсена от два мощни взрива снощи. Според властите 2750 тона конфискуван амониев нитрат са избухнали на пристанището. В резултат над 100 души загинаха, а ранените са близо 4000, сочат данни на “Ройтерс”.

В страната е обявен тридневен траур, а Червеният кръст определя случилото се за катастрофа. Президентът Мишел Аун обяви, че 66 млн. долара ще бъдат пренасочени за спешна помощ. Въведено е и извънредно положение за две седмици

Снимка: Reuters
Взривната вълна нанесе щети върху десетки сгради, автомобили. Счупени бяха стъкла, а според информацията взривът е бил чут на 250 км в Кипър. Ефектите от експлозията обаче са отвъд разрушенията – с гръм и трясък може да рухне сигурността на една изстрадала близкоизточна държава.

В неподходящото време

Кризата в ливанската столица идва в най-неподходящия момент, в който страната се бори с нарастващия брой новозаразени с COVID-19. Здравната система се затормозяваше от новите случаи, а след вчерашната трагедия - болниците вече са препълнени. Очакват се още ранени да потърсят помощ.

Би Би Си пише, че Ливан внася по-голямата част от храните си. След взривовете на пристанището, обаче, страната остава без зърнения си запас, които се складира до морето. 

Според мнозина експерти и журналисти случката ще има дълбоки последствия в бъдеще.

На неподходящото място

“Ню Йорк Таймс” пише, че взривовете са напомнили за дните, в които бомбардировките и хаосът са били всекидневие в Бейрут - както през гражданската война между 1975 г. и 1990 г., така и във времената след нея. Сред конфликтите с други страни и организации бяха Израел и шиитската групировка, подкрепяна от Иран, “Хизбула”.

През април 1983 г. при самоубийствен атентат над американското посолство загинаха 63 души, а през октомври същата година при бомбардировка загинаха 241 американски и 58 френски войници. САЩ обвини “Хизбула” за случилото се. 

Повратен момент за Бейрут беше убийството на бившия премиер Рафик Харири през 2005 г. Тогава кола бомба отне живота на 22 души. Обвинена отново беше шиитската организация, подкрепяна също от Сирия. Също така в продължение на три десетилетия Сирия разполагаше свои военни в Ливан. След голям международен натиск сирийците се оттеглиха два месеца след случая с Харири. Близките връзки с “Хизбула” обаче останаха. 

Снимка: Getty Images
Важно е да се отбележи, че съдът на ООН в Хага обвини четирима членове на “Хизбула” за случилото се през 2005 г. Присъдата трябваше да бъде раздадена този петък. Дали взривовете от вчера имат общо с решението на съда - все още няма категорична позиция. 

Ако обаче взривовете са били умишлено предизвикани - то това може да разклати и крехкия мир, който Бейрут се опитва да опази. 

Неподходящата жертва

Една от жертвите вследствие на взрива е главният секретар на Ливанската социална демократична партия (Kataeb Party) Назар Наджарян. Партията е активен противник на “Хизбула” и изигра важна роля в гражданската война. В началото на новото хилядолетие постепенно набира сили и се установи в политическия живот на страната. 

Снимка: Getty Images
Наджарян “Назо” е ранен от падащи отломки. По-късно умира от раните си. По време на взрива партията е провеждала среща в щаба си. Хората помислили, че бомба е гръмнала в сградата – взривът е бил толкова силен. 

“Назо е преминал през експлозии, опити за убийства, войни с палестинци и сирийци. Видял е всичко. Щабът ни е като бойно поле - хаос и лудост”, разказват съпартийци на Наджарян.

“Дали говорим за икономиката, сигурността, пристанището, корупцията - все проблеми на страната, за които не са предприети действия за решаване. Живеем в обреченото управление на страната”, коментира Елиас Ханках. 

Неподходящото вещество

Това не е първият случай на взрив с амониев нитрат. През годините е имало няколко подобни инцидента по света. БТА припомня няколко случая - както неволни, така и умишлени:

- Една от първите подобни злополуки взема 561 жертви през 1921 г. в завод на БАСФ в германския град Опау;

- Във Франция в химическия завод “А Зед Еф” в южно предградие на Тулуза около 300 тона амониев нитрат внезапно избухват на 21 септември 2001 г. Загиват 31 души, а взривът е чут в радиус от 80 км;

- В САЩ експлозия в завод за торове в Уест, щата Тексас, взема 15 жертви през 2013 г. Палеж взривява складиран амониев нитрат, а следователите изтъкват липсата на норми за съхраняването му;

- На 19 април 1985 г. Тимъти Маквей взривява бомба, направена с два тона амониев нитрат, пред федерална сграда в Оклахома сити. Убити са 168 души.