Бедността в световен мащаб намалява. Това сочат данните от проучване на американския институт за изследвания Пю. За едно десетилетие почти 670 млн. души са се измъкнали от бедността. Къде сме ние?

Въпреки че на пръв поглед новината звучи обнадеждаващо, делът на средната класа все още е твърде малък. В проучването са участвали 111 страни, а критерият е с колко пари на ден живеем.

В този момент 13 процента хората по света разполагат с по 10-20 долара на ден. Едва 9 на сто имат на разположение 50 долара дневно. Над половината от световното население продължава да живее с ниски доходи. А на картата виждаме къде са богатите:  Западна и Северна Европа, както и Северна Америка.

Ето и част от родната картина:


 
Разговорът със Златка Петрова не е от лесните. Тя не може да си позволи да харчи повече от 2 лева на ден. Изкарва ги след часове на Женския пазар в София като за жълти стотинки продава каквото е родила градината й.

Половината световно население живее по този начин.

"Идвам тук, продавам, но ме гонят. Прави са хората, има си пазар, но там трябва да плащам по 6  лева. Аз толкова изкарвам на ден”, споделя Златка.

Сред най-уязвимите групи, които живеят на прага на бедността, са пенсионерите. Меди Николова успява да ограничи дневните си разходи до 10 лева.

"Ако смятате, че някой може да живее с пенсия, не може. Това не е живот. Всички ми помагат, имат седем кръщелници, но вече никой не е в България”, разказа Меди.

Срещаме се с Дейвид Дивайн. Безработицата в родината му Шотландия е 6,5%, което я нарежда сред  най-богатите региони в Обединеното кралство.

"Богатите контролират всичко. Нещо голямо колкото революция трябва да се случи, за да се променят нещата в глобален мащаб. А от революциите знаем, че богатите просто се заменят от други богати”, смята Дейвид Дивайн.

По думите на Дейвид светът още е твърде далече от заличаването на пропастта между бедните и богатите региони в света.

Непопулярен поглед към причините за бедността ни дават британски учени. Според тях има три основни фактора, които определят дали една държава е бедна, или не. Фактор номер едно: институциите.

Бедните страни имат слаби институции и обратното: колкото по-стабилни са институциите, толкова по-богати хора има. Корупцията в най-богатите страни е рядко срещано явление.

Третият фактор се събира в една дума: култура. Тоест основните причини за бедността или благосъстоянието на определени държави се коренят в начина на мислене и нагласите на народите.