24 са жертвите на тежката влакова катастрофа в провинция Текирдаг в Турция. 124 пътници са приети в болница.

Сред жертвите е и бебе, чийто баща има и българско, и турско гражданство, стана ясно след повторна щателна проверка на личните данни на жертвите, съобщиха от българското Външно министерство.

Загинала е и съпругата на мъжа, която има само турско гражданство. Детето на възраст под 1 година обаче е български гражданин по право, тъй като единият родител също е български гражданин. За турските власти детето обаче се води турски гражданин и затова и до този момент те посочват в отговор на официалните ни запитвания, че няма българи сред жертвите.

Влаковата катастрофа е най-тежкият жп инцидент в страната за последите 14 години, съобщават турските медии. Инцидентът става в неделя около 17 ч. Влакът е пътувал по линията Одрин – Истанбул.

Причината за катастрофата е свлачище и ерозия на почвата заради проливните дъждове. Полицията разпитва двамата машинисти.

Във влака е имало 362 пътници и 6 души обслужващ персонал. Тежкият инцидент е станал в провинция Текирдаг, на около 135 км западно от Истанбул. Шест от вагоните са излезли от релсите.

Съществуват опасения, че броят на жертвите може да се увеличи, тъй като много от ранените са в тежко състояние.

124 души са били откарани в болница. Няма данни за пострадали български граждани, нито наши сънародници са се обръщали към консулството ни с молба за съдействие.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е изпратил съболезнования на семействата на жертвите, съобщиха от кабинета му.

Генералното консулство на България в Одрин и Генералното консулство на България в Истанбул извършват допълнителни проверки дали сред ранените и хоспитализирани пътници има български граждани, както и дали има такива сред тези пасажери, на които е оказана медицинска помощ на място и след това са били освободени.