Най-малко десет души са загинали и 73-ма са ранени след като влак дерайлира в Северозападна Турция, съобщиха турски телевизии, цитирани от световните агенции, като се позоваха на източници от министерството на здравеопазването.

Във влака, пътувал от Узункьопрю за Истанбул, е имало 362-ма пътници и 6 души обслужващ персонал.

Пет вагона са дерайлирали край село Сарълар в окръг Чорлу, област Текирдаг.

Причина за инцидента е свличане на почвата под релсите, съобщиха от турското министерство на транспорта, морската администрация и съобщенията, цитирати от БТА. Силните валежи са отмили почвата между дренажа и релсите.

Влакът се е движел със скорост около 160 км/ч.

Снимка: Reuters

Към момента няма данни за пострадали български граждани при инцидента, съобщиха за bTV от генералното консулство на България в Одрин. Наши сънародници не са се обръщали към консулството с молба за съдействие в резултат на катастрофата.

Влакът не е тръгнал от България, съобщиха от БДЖ. Международният влак, който пътува през страната ни в посока Турция, преминава границата около 2:30 ч. през нощта. Железниците ни са уведомени за инцидента с влака край Одрин, но още няма информация дали международната композиция ще бъде спряна и как пътниците ще бъдат превозени.

Снимка: EPA


На мястото на инцидента са изпратени над 100 линейки и военни хеликоптери. 

Ранените се транспортират в болниците на Чорлу и Текирдаг. Съществуват опасения за възможни още жертви, тъй като доста от ранените са в тежко състояние. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е информиран за ситуацията от министрите на транспорта и вътрешните работи и е изразил съболезнования, според Анадолската агенция.

Междувременно бе наложена забрана на медиите за излъчване на информации във връзка с катастрофата.

Снимка: EPA

Дежурен телефон на генералното консулство на Република България в Одрин: + 90 533 7396140
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.