Германската провинция Бавария сключи предварителен договор за закупуване в най-скоро време на 2,5 милиона дози от руската ваксина срещу COVID-19 - „Спутник V“, предадоха Франс прес и БТА.

Това ще стане, при условиe че европейският здравен регулатор я одобри за използване в ЕС, уточни баварският премиер Маркус Зьодер. Тогава германската провинция ще получи договорените дози до юни.

Преговорите са били водени с фармацевтична компания в Илертисен. Фирмата Р-Фарм Германия, филиал на руския гигант за производство на медикаменти Р-Фарм, притежава производствена линия в този баварски град и е в позиция да произвежда и руската ваксина, според няколко германски медии.

Миналия месец Зьодер призова Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да ускори процедурата по одобряване на руската ваксина. Бавария е първата германска провинция, направила такава поръчка.

В Австрия канцлерът Себастиян Курц заяви, че страната му може да регистрира руската ваксина на национално ниво, ако процесът на одобрение от EMA се проточи.

Според него всички процедури в EMA отнемат много дълго време, поради което Европа изостава, например от Великобритания и САЩ по отношение на ваксинацията.

"Разбира се, има възможност да се направи това на национално ниво, ако отнеме твърде много време на европейско. Има държави в Европа, които използват няколко ваксини, например Унгария или Сърбия, които също използват „Спутник V“, което е страхотно предимство, защото те могат да ваксинират населението по-бързо. Това спасява животи, работни места“, обяви Курц в Инстаграм. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!