Близо 100 души пострадаха по време на многохиляден протест в центъра на Букурещ. Той беше организиран от живеещите в чужбина румънци, които недоволстват от политиката на правителството.

Румънци, живеещи в чужбина, започнаха да пристигат в страната през последните дни, за да се включат в планирания за днес митинг с искане за оставка на лявото правителство на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите и предсрочни избори. 

Снимка: Reuters

Над 20 хиляди души се събраха на централния площад на румънската столица. Те настояваха за провеждането на реформи, за да се върнат в родината си. В протеста се включиха и футболни ултраси.

Още в първите минути на протеста се стигна до сблъсък с полицията, която беше замервана с бутилки и отвърна със сълзотворен газ. Има и задържани.

На мястото се появи и полицейско водно оръдие.

Снимка: Reuters

Говорителят на жандармерията обяви, че има пострадали негови колеги.

Снимка: Reuters

На фона на напрежението в Букурещ, социалдемократите обявиха плановете си да вдигнат двойно пенсиите в следващите 4 години. Те са обвинявани, че се опитват да демонтират структурите за борба с корупцията в страната.

Живеещите зад граница румънци бяха допълнително разгневени от опитите на управляващите да променят изборните закони с цел да намалят ефекта от гласуването зад граница.

Снимка: Reuters