Гренландия е мястото на Земята, за което може да се каже, че е като хладилник с отворена врата. Там ледниците се топят и морското ниво се покачва.

Учени са се заели с изследвания, опитвайки се да разберат тревожно бързото топене на леда в Гренландия, където се чертае бъдещето на нашата планета.

Снимка: EPA

През лятото бяха регистрирани рекордни горещини и екстремно топене на леда на острова. Учени смятат, че до края на лятото повече от 440 милиарда тона лед ще са се стопили или откъснали от гигантската ледена покривка на Гренландия. Ледникът Хелхайм, например, се е отдръпнал с около 10 км, откакто бе посетен от учени през 2005 г., пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Експерти наричат острова "края на планетата", имайки предвид повече местоположението му, отколкото бъдещето. Именно на това място планетата най-много се затопля.

За пет дни от 31 юли до 3 август са се стопили над 58 милиарда тона лед. Това е с 40 милиарда тона повече от средните стойности за този период от годината.

Снимка: EPA

Въпросните 58 милиарда тона дори не включват откъсването на айсберги и топенето на ледници отдолу под въздействието на топла вода.