Барселона излиза не от четвърта, а от пета вълна и опитва да спаси туристическия сезон. Как Каталуния отново се оказа в епицентъра на заразата в Испания?

От края на юли до средата на август половината от леглата в интензивните отделения в Каталуния бяха запълнени. За разлика от първата вълна обаче, когато средната възраст на пациентите беше 65-годишна възраст, сега тя пада на 50-годишна възраст. Български лекар разказва за пика на барселонската пета вълна.

Нощта на 23 срещу 24 юни, Каталуния по традиция посреща празника Сан Хуан. Хиляди младежи от десетки страни се веселят цяла нощ по плажовете около Барселона.

За общопрактикуващия лекар д-р Антон Антонов няма съмнение, че въпросната нощ слага началото на петата вълна.

„В средата на юли, две седмици след Сан Хуан, силно се увеличи броят на заразените. Ние влизаме в 8ч. През седмицата от 8 сутринта до 8 вечерта. И от 8 ч. до 1 ч. без спиране тестове антигенни, не мога да кажа точния брой, без спиране. От осем до един без никаква почивка. Не е много обичайно.

И всичко е коронавирус“, разказва Антонов

Напрежението в болниците е огромно, но смъртността е далеч по-ниска отпреди година.

„Тука имаме огромна маса хора, вече 70%, които са ваксиниран, 65% вече имат втора доза. За ваксината е ясно - не те предпазва от зараза, но те предпазва от усложнения като пневмонии, които при COVID-19, при първата вълна помним, че това беше смъртоносно“, допълва Антонов.

Маските не са задължителни по улиците в Барселона, но всички трябва да спазват забраната за излизане между 1 ч. и 6 ч.

Други обаче предпочитат нощния плаж, именно за да демонстрират несъгласието си с мерките. На Барселона ѝ остават няколко седмици, за да спаси туристическия сезон.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!