Укриването на данъци - незаконно или законно - е световен проблем, заяви президентът на САЩ Барак Обама два дни след разкритията за т.нар. "Панамски документи", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Укриването на данъци е огромен проблем", каза Обама, като изтъкна необходимостта от "втвърдяване" на съществуващото законодателство и от засилване на международното сътрудничество в тази област.

Публикуването в последните дни на "Панамските документи", които хвърлят светлина върху непрозрачни данъчни практики, използвани от множество изтъкнати личности и компании, е ново напомняне, че укриването на данъци е световен проблем, отбеляза президентът.

Обама припомни, че темата редовно се обсъжда на срещите на върха на Г-7 и Г-20 и че е постигнат известен напредък в международното съгласуване на данъчните администрации.

"Един от големите ни проблеми е, че много от тези операции са законни", каза той и подчерта, че както другите страни, САЩ трябва да премахнат данъчните ниши и вратичките в закона.

Президентът изрази задоволство от приетите вчера от САЩ нови мерки за предотвратяване на укриването на данъци от американски мултинационални компании, които избягват данъците, като преместват централата си в чужбина чрез придобиване на предприятия.

Чрез операции, известни като "данъчна инверсия", много американски гиганти като фармацевтичната компания "Пфайзър" придобиват фирми, базирани в страни с по-ниски корпоративни данъци, за да се регистрират там, като същевременно запазват дейността и управленските си структури в САЩ, припомня АФП.

Тези законни, но спорни трансакции имат за цел избягването на федералния корпоративен данък в САЩ, който е най-високият в индустриализираните страни - 35%.

Обама призова днес доминираният от републиканците Конгрес да премахне завинаги пробойните в закона, благодарение на които американските компании могат да укриват данъци, посочва Ройтерс. Много от тези пробойни са за сметка на семействата от средната класа, каза президентът пред репортерите в Белия дом.

  • Рай безкрай
  • И Ема Уотсън се появи в Панамските документи
  • "Мосак Фонсека" ще съди Международния консорциум на разследващите журналисти
  • Публикуваха онлайн Панамските документи
  • Днес публикуват пълните "Панамски документи"
  • Източникът на „Панамските документи” проговори
  • Погнаха и аржентинския президент за участие в офшорки
  • Финансовите министри на ЕС тръгват на борба срещу укриването на данъци
  • Сергей Станишев: Избягването на данъци трябва да е незаконно
  • Испанският индустриален министър подаде оставка заради "Панамските документи"