Банкери от швейцарския клон на HSBC са провели стотици нелегални срещи със заможни клиенти в 25 страни в опит да открият недекларирани сметки за тях, съобщиха швейцарските медии.

Последните файлове в т. нар. афера "Суислийкс" показват, че през 2004 и 2005 г. банкерите са имали поне 1645 срещи в 25 страни с настоящи или потенциални клиенти, съобщиха вестниците "Тагесанцайгер" и "Льо Тан", цитирани от БГНЕС.

Срещите се провеждали в луксозни хотели в Париж и Тел Авив, пиано бар в Антверпен, летището в Поант-Ноар, Конго и лятна резиденция в Копенхаген.

Срещите, провеждани от служители на банката са законни, ако са протоколни, но не и ако се прави бизнес, като например банката придобива нови средства, или помага на клиентите си да избегнат данъци, съобщават вестниците.

5 от 25-те страни - САЩ, Франция, Аржентина, Испания и Белгия, са започнали съдебни дела срещу швейцарския клон на HSBC. Документите съобщават, че банкерите използвали срещите, за да предложат на клиентите си начини да избегнат европейски данък върху депозитите на европейски граждани.

Медиите разкриха, че от престъпната схема за укриване на данъци се е възползвала дъщерята на бившия китайски премиер Ли Пън и вероятно автомобилният пилот Михаел Шумахер.

Публикувани през уикенда, документите твърдят, че швейцарския клон на HSBC е помогнал на клиенти в повече от 200 страни да избегнат данъци върху сметки, съдържащи 119 млрд. долара.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!