Премиерите на Литва, Латвия и Естония приканват Беларус да проведе нови избори в присъствието на международни наблюдатели. А след призива на лидерката на опозицията в изгнание, масовите протести в страната не стихват.

С цветя в ръце и с надути клаксони – хиляди се събраха в Минск, за да почетат паметта на загиналия при неизяснени обстоятелства демонстрант. А от петък реакцията на властите е различна. Полицаите свалиха щитовете и останаха на място. И бяха наградени с прегръдки и целувки.

Президентът Александър Лукашенко е обсъдил ситуацията с колегата си Владимир Путин.

„Трябва да разберете, че вас ви използват за пушечно месо хора от чужбина! Агресията срещу нашата страна вече започна“, заяви в обръщение към демонстрантите Лукашенко.

Разрастват се обаче и масовите акции в различни държавни предприятия – нещо невъобразимо според анализаторите само допреди няколко седмици.

„Обявяваме стачка, докато исканията ни не бъдат изпълнени: прекратяване на кръвопролитията по улиците на Беларус, на незаконното задържане на мирни граждани и освобождаване на всички политически затворници“, обяснява работник в Петриковския торов завод.

Няколкостотин души изразиха солидарността си с народа на Беларус пред посолството на страната във Варшава.

Полша разхлабва визовите ограничения за своята съседка и изпраща 11 милиона евро помощ на гражданското общество и за независими медии.