Балканските страни и Европа следят с тревога и повишено внимание събитията в Македония от последната нощ. При сблъсъци между протестиращи и депутати в македонския парламент вчера бяха ранени около 100 души, сред които и самия Зоран Заев.

Албанският депутат Зиядин Села е в тежко състояние след претърпения побой, като местните власти се притесняват от етническо напрежение.

„Онова, което се случва в Македония, не е вече само македонски проблем, а проблем на всички нас, които живеем тук”, заяви сръбският премиер Александър Вучич. Той призова гражданите на Македония да решат проблемите по мирен начин.

Вучич е обсъдил ситуацията с лидери от региона, като е разговарял с Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и с председателя на албанския парламент Илир Мета.

„Охридското споразумение е правилната рамка за осигуряване на демократичното функциониране на Македония. Следя събитията там с тревога”, заяви президентът на Косово Хашим Тачи.

„Албанците в Македония не трябва да стават жертва на провокации. Те трябва да бъдат пример за това как ние всички искаме стабилност и демокрация в Македония, а не нейния край”, заяви албанският премиер Еди Рама.

„Македония има ключово значение за установяването на траен мир на Балканите”, заяви турският президент Реджеп Ердоган. Той определи вчерашните събития в западната ни съседка като обезпокоителни и призова час по-скоро да се постигне стабилност и спокойствие.

Европейските лидери осъдиха остро сблъсъците в македонския парламент.

„Шокиращи са нападенията срещу няколко депутати и нахлуването в сградата на парламента, който е сърцето на демокрацията в страната”, заяви австрийският външен министър Себастиан Курц. Той добави, че насилието няма как да замени демократичното взимане на политически решения и призова към спокойствие.

„Щурмът на македонския парламент е неприемлив”, заяви германският външен министър Зигмар Габриел. Той добави, че е крайно време да се сформира правителство. „Напълно неприемливо е сегашната управляваща партия да отказва да го позволи, както и това, че нейните поддръжници щурмуват парламента и бият депутатите”, допълни Габриел.

Обединените нации призоваха за въздържаност и спокойствие в Македония.

„Насилието няма място в нито един парламент”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и осъди остро снощните сблъсъци в Скопие. Той призова партиите да запазят спокойствие и да уважават демократичния процес.