Във фермата „Босахан“ в Хелстън, станала известна като „фермата на робството”, се работи за норматив – 10-часов работен без почивка. Голяма част от хората се страхуват да говорят за условията, предаде специалният пратеник на bTV Теодора Трифонова.

Почивната неделя се оказва работна за румънците и литовците във ферма "Босахан", сочена от полицията за ферма на робството. Хората са разделени по националности.

Колкото повече нарциси наберат работниците и напълнят над 10 щайги с цветя, си получават надницата за деня, която варира между 100 и 160 паунда.

Румънските работници са изключително сръчни в набирането на нарциси. Работният им ден започва в 8 ч. сутринта и нямат почивка.

На полето на румънските берачи на нарциси, Илие е сред най-сръчните. 

„За ден като днешния ще взема 100 паунда, но това зависи от това колко бързо бера цветята. Ако събера повече, ще ми платят по-голяма сума, но всичко зависи и от времето, днес то е много хубаво, защото не вали”, каза Илие Марчел.

Групата има началник румънец, който ги предупреждава да не говорят с екипа ни.

Екипът на bTV разговаря с две български семейства от Гоце Делчев и Свищов, които са във ферма "Пендарвъс" във Великобритания от около седмица. Те се надяват да изкарват по около 100 паунда на ден.

Разказват, че фирмата им дава по една седмица, в която им плаща по 76 паунда дори да са под нормата и за това време трябва да се обучат. Ако не успеят, ги връщат в България.

По думите им условията са добри. Живеят по 5 човека в една каравана, в която има всички удобства, казват те. Работят по 8-9 часа на ден. Почиват всяка неделя, както и ако е дъждовно или сняг.

Много българи отиват във Великобритания като берачи на ягоди, къпини и да събират цветя. Много от тях обаче се оплакват.

Дамян Драганов разказа пред bTV за ужасяващите условия на труд, които е имал в една от фермите за бране на ягоди. Разказва, че живеели в каравана по шестима. Работели по 10 часа, без да чуят имената си. Наричали са ги под формата на номер.

"Много гадно беше, защото никой не се обръща с теб по име, а с номерата сте всички. Примерно моят номер беше 312, като в концлагер. Ако гледате тези роби по корабите навремето, същото е, вайзерите стоят до теб и ти казват – бързо,бързо, don`t stay, don`t talk (не стой, не говори), само да работиш ", казва Дамян.

Шокиран от условията, той се обадил до фирмата, с която имал договор, но не му помогнали. Събрал пари и се върнал в България.

Българските фирми посредници за работа във Великобритания много често изоставят работниците във фермите, дори когато те се опитват да се свържат отново с тях и имат проблеми. Местните хора казват, че българите и румънците са едни от най-качествените работници, работят по-добре от англичаните и затова ги наемат.

BBC излъчи преди седмица разследване, което също разказва колко много работят българите и румънците за сметка на англичаните. Това също създава много въпросителни в обществото във Великобритания.