Студентски протести в Германия заради финансовите проблеми, предизвикани от коронавируса. Засегнати са и над 6000 българи.

Момчил Динев учи и работи от 6 години в един от най-големите германски студентски центрове - Мюнстер. От 3 месеца е почти без никакви доходи, защото властите затварят работното му място.

В Германия в момента се обучават около 6700 български студенти. Много от тях работят в заведения - отрасъл, пряко засегнат от кризата. А по думите на почетния консул на България в Германия Вернер Йостмайер властите късно са обърнали внимание на студентите във финансовото затруднение.

От 17 юни 2020 г. съществува и възможността чуждестранните студенти да кандидатстват за безвъзмездна помощ до 500 евро, но при спазване на определени критерии.

От федералното министерство на образованието обясниха за bTV, че българските студенти имат право на безвъзмездна помощ до 500 евро при спазване на определени критерии. Но до сега кандидатите не са много.

За колегата на Момчил - Христо, липсата на приходи няма как да бъде преодоляна толкова лесно. Студентите са в готовност да продължат протестите.