Вълната от вторични трусове в Турция продължава и в момента, съобщават сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН). Броени минути след основния трус са регистрирани два силни последващи с магнитуди 6,7 и 5,6, които са причинили още повече разрушения и паника в засегнатия регион. 

Разрушително силно земетресение с магнитуд 7,8 бе регистрирано тази нощ в 3:17 часа българско време на границата между Турция и Сирия в близост до градовете Адана и Алепо. Трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района, подложен на непрекъснат натиск от Арабската и Африканската плоча, съобщават българските сеизмолози, цитирани от БАН.

Днешното земетресение е над 30 пъти по-силно от земетресението, регистрирано преди три години, на 24 януари 2020 г. в източната част на този разлом, довело до 40 убити и над 1600 ранени.

Картата, източник www.gfz-potsdam.de, показва разпределението на земетресенията в района на Егейската и Анадолската микроплоча, както и големината и посоката на регистрираните движения в резултат на изпитваните напрежения в региона, поясняват сеизмолозите от НИГГГ-БАН.