Милуоки, Уисконсин – това е един от така наречените колебаещи се щати, които се очаква да решат президентската надпревара. Тук изравнени позиции имат и републиканците, и демократите.

Както пред 4 години, така и сега Койчо Велчев гласува за Доналд Тръмп. Пуска вота си по пощата, броени дни преди изборния ден.

Симпатизантът на държавния глава живее от 30 години в САЩ, притежава камиони, с които развива бизнес.

„Транспортният бизнес е като барометър на икономиката. От 20 години съм в този бизнес и не съм виждал толкова бизнес, колкото в последните 4 години“, казва Велчев.

Не се притеснява да гласува по пощата.

Снимка: bTV

Счетоводителят Георги Райков, който също живее в предградие на Милуоки и също е републиканец, гласува обаче за кандидата на демократите.

„Гласувах за Джо Байдън, тъй като според мен Доналд Тръмп трябва да се отстрани от власт. Предпочетох да отида в избирателната секция, защото се притеснявам, че ако изпратя бюлетина по пощата след време, ако изборите са много близки Тръмп и неговите хора могат да обявят част от тези бюлетини за невалидни“, обяснява той.

Снимка: bTV

Нашите сънародници са на различни позиции и относно мерките срещу разпространението на коронавируса.

„Взимам всеки ден една капка масло под езика. Жена ми е сестра, която работи с пациенти с коронавирус и ние не сме се разболели“, подчертава Койчо Велчев.

„Бих казал, че Доналд Тръмп се оказа изключително слаб лидер, той не успя да обедини нацията, да изпълнява едни и същи мерки и действия, с които населението да се предпази от вируса“, коментира Георги Райков.

В Уисконсин и съседния му щат Илинойс е най-многобройната българка общност в Щатите - смята се, че тук живеят над 300 хиляди наши сънародници.

Сред другите колебаещи се щати, които имат ключово значение за президентската надпревара са Аризона, Пенсилвания и Флорида. По традиция, който кандидат спечели Флорида, печели и изборната надпревара.