Две наши сънароднички отиват на балотаж за място във френския парламент от партията на Марин льо Пен Какво привлече към националистическата кауза Славка Михайлова, за каква промяна във Франция и ЕС се борят от „Национален сбор“, разказва българката – кандидат от регион Ло в Южна Франция. С нея разговаря Рада Домусчиева. 

Славка Михайлова живее от 21 години във Франция. Преводач и преподавател е по италиански, български и руски езици. От две години е активен член на партията „Национален сбор“.

Казва, че отдавна е привърженик на националистическите идеи. „Симпатизант съм на нашите движения като „Възраждане“ и някои други“, казва тя.

„Тъй като все пак живея във Франция и нямам близък допир, реших да се посветя тук на подобна кауза – защита на националните интереси. Тъй като ми се струва, че в последно време и в България, и във Франция имаме невероятни проблеми. Едни и същи проблеми с мигранти, със сигурността, възможността на хората да живеят добър живот се намалява, нямат достатъчно средства, за да го направят. За жалост и в България, и във Франция всички тези неща са на лице“, смята тя.

Казва, че не всички мигранти са лоши. „Даже и в такъв малък град, в какъвто живея аз, вечер те е страх да излезеш. Трябва да се направи нещо, не трябва само на думи, трябва и дела. Да се направи нещо, защото ако не се направи, ще се окажем в много критична ситуация“, смята тя.

„Аз съм и френски, и български гражданин, и защитавам правата на хората, които са честни, трудолюбиви, независимо от коя страна са. Нашите желания на партията на Льо Пен и Бардела са три основни и много спешни. Това е да се намали миграцията, знаем за коя миграция говорим, да се увеличи сигурността в страната и покупателната възможност на населението. Това ще бъдат трите неща, ако бъде избран Бардела, по които веднага ще започне да се работи, още и одит на държавната каса, и други. Работата е гигантска, но за да се стигне до някакво решение, от някъде трябва да се започне“, казва тя.

За втория тур се очаква оспорвана битка. Срещу Славка Михайлова в район Ло се състезават независим републиканец и кандидатът на новия народен фронт.

Какво е мнението ѝ за обвиненията в про-кремълска политика – вижте във видеото.