Британските власти дадоха съгласие за провеждане на гласуване за изборите за Народно събрание на 4 април. Вотът трябва да се проведе при спазване на всички мерки. Това става на фона нови, по-строги правила, които влизат в сила от днес във Великобритания. 

След напускането на Европейския съюз, според действащото българско законодателство, във Великобритания може да бъдат открити само 35 избирателни секции. Основното условие е изборите да протекат при стриктно спазване на всички разпоредби и мерки срещу коронавируса, въведени в страната.

Все още е забранено събирането на хора от различни домакинства на закрито или пък среща на хора на открито. На последните избори във Великобритания е имало секции с по 1000 гласоподаватели.

Сложно ще бъде и осигуряването на представители на българската държава във всяка от 35 секции. Командированите представители от София ще подлежат на задължителна 10-дневна карантина.

От днес всеки, който ще пътува до Англия, трябва да си резервира и заплати пакет тестове за пътуване на цена от 210 паунда или около 500 лева. Задължително е всеки пристигнал да направи тест на втория и на осмия ден от карантината.

Също от днес се въвежда и задължително карантиниране за 33 страни от така наречения "червен списък", но България засега не е в този списък. Всички, които пристигат от страните в списъка, подлежат на задължителна карантина в хотел, посочен от правителството. Престоят в хотела се заплаща от пътуващите и е на стойност от 1750 паунда или около 4000 лева за 10 дни. 

Към настоящия момент, когато се изисква карантина в одобрен от правителството хотел, пътниците могат да пристигат в Англия само на следните летища - Хийтроу, Гетуик, Лондон Сити, Бирмингам и Фарнбъро. Въпреки че мерките са обявени до 5 март, едва ли ще има промяна в тях след заявеното преди дни очакване ограничения да има до ваксиниране на цялото население на Острова. 

Към момента най-много заявленията за гласуване в секции извън страната, регистрирани в ЦИК, са във Великобритания - близо 6000. Съчетанието от висок интерес, възможност само за гласуване само в 35 секции и ограниченията на мерките срещу коронавируса със сигурност ще бъдат сериозно предизвикателство за всички ангажирани с провеждането на изборите.