Десетки българи разказаха за преживяното от началото на руската инвазия в Украйна.

От рано сутринта хиляди жители на украинската столица напускат града си.

Таня Станева осъмва със звука на военните сирени. „С коли, ходят с високоговорители и казват да се крием в бомбоубежище. Събрахме си документите, дрехите. Молете се, това е единственото, което хората могат да направят за нас“, разказа Таня пред bTV.

Притеснение и в малките градове на Украйна. „Сега се стреля навсякъде, ракети летят навсякъде и е много опасно да се тръгва за някъде. Противовъздушната отбрана над Киев работи, сваля ракети. Стрелят по военни обекти и по летищата.Още вчера се знаеше, че ще има нападение, през нощта“, казва Соня Мартинюк.

Според генералния ни консул в Одеса няма информация за пострадали българи. „Работят нормално магазини, банки, административни услуги. Тази нощ, сутринта към 5 часа чухме 2-3 взрива в Одеса, оказа се, че са изстреляни ракети от района на Азовско море към Одеса“, обяви генералният консул в Одеса Светослав Иванов.

Целите отново са военни обекти, но за момента няма място в Украйна, което да гарантира 100-процентова сигурност. „Затова ние съветваме българските граждани да се приготвят за евакуация“, допълва консулът.

Най-прекият път за евакуация е през Молдова - граничните пунктове са отворени, но задръстванията са големи. Границата към Румъния също е отворена.